АПИ инвестира 1,3 млн. в животоспасяваща маркировка 25.01 | 13:48

„Шумната маркировка“ предупреждава шофьорите да се концентрират върху пътя

От Георги Георгиев

През 2013 г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е дала над 1,3 млн. лева за нанасяне на т.нар. "шумна маркировка" – иновация против разсейване на шофьорите на пътя.

Благодарение на нея ако карате колата си по магистрала "Струма" между Перник и "Диканите" или по пътя и гумата ви настъпи очертанията на пътя, ще чуете силен звук, който ще ви напомни да внимавате повече върху върху пътя, съобщава bTV.

През миналата година са положени над 100 километра от новите линии по пътя Русе-Шумен. Освен на магистрала "Струма" такава маркировка има и на лот 3 на магистрала "Тракия" - между Нова Загора и Ямбол.

Странният шум е плод на иновативна технология, която от няколко години се разработва у нас. Въпреки че тя е пътищата от 2 години, водачите все още се объркват при шума и дори спират, за да проверят дали няма повреда в колата.

Идеята е маркировката да се слага там, където асфалтът е нов и има нужда от по-голямо внимание на пътя. Шумната маркировка обаче е 3 пъти по-скъпа от обикновената.

"Разбира се дебелината на тази маркировка позволява тя да остане на пътя по-дълго от обикновената маркировка. За съжаление финансовата инвестиция, финансовият удар в първия етап е това, което ни спира да я приложим масово”, коментира Георги Златев, директор на "Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства” – АПИ.

От "Пътна инфраструктура" планират да въведат шумна маркировка и на главния път Русе-Велико Търново.

Водещи