Австрийци довършват газовата връзка с Румъния 11.02 | 15:49

Тръбата трябва да заработи до няколко месеца, очаква Теменужка Петкова

От iNews.bg

Газовата връзка с Румъния, която се изгражда от няколко години, ще бъде довършена от австрийска компания. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на енергийната комисия в парламента, съобщи БТА. Очаква се скоро "Булгартрансгаз" да сключи и договор с дружеството "Хабау". Компанията е била избрана с конкурс, който е приключил вчера.

Очаква се интерконекторът с Румъния да бъде завършен за около 4 месеца. В договора, който предстои да бъде подписан, ще има условие изграждането на тръбата под Дунав да приключи за 119 дни. Според думите на Петкова междусистемната връзка би трябвало да заработи през втората половина на т.г. Стойността на договора ще бъде 4.577 млн. евро.

Интерконекторът между Румъния и България трябваше да бъде готов още преди години. При изграждането на тръбата, която минава точно под коритото на реката обаче се получи срутване. По-късно компанията, която строеше газопровода се отказа и след това дълго време се търсеше нов изпълнител. От думите на Петкова днес стана ясно, че тя се надява австрийската компания да приключи проекта и чрез новата тръба най-накрая България да постигне реална диверсификация на доставките на синьо гориво.

Засега обаче не става ясно дали румънците ще изградят междувременно необходимата компресорна станция на тяхна територия. Ако това не се случи, на практика по новата тръба газ ще може да тече само в посока от България към Румъния, тъй като у нас налягането в тръбите е по-високо. Изграждането на въпросната компресорна станция в района на Гюргево не е част от проекта и строежът й ще трябва да се финансира от румънската Transgaz.

Водещи

Най-четени