Автобусни превозвачи в някои райони на Острова са без конкуренция 06.05 | 11:24

Комисията по конкуренция в страната обсъжда мерки за подобрение на ситуацията

От iNews.bg

Комисията по конкуренцията във Великобритания ще опита да направи пазара на автобусните превози в страната по-отворен, става ясно от съобщение на институцията.

По данни на комисията в някои региони автобусните компании имат много малка или практически никаква конкуренция. Като се изключи Лондон и Северна Ирландия, в останалите провинции на Острова има 1 245 автобусни компании, показва още анализът на пазара.

Милиони пътници ползват автобусите - около два пъти повече отколкото във влаковете в страната, допълват от институцията.

В повечето региони ситуацията по отношение на конкуренцията е добра, но на някои места обаче има само по един превозвач на пазара. Хората, които разчитат на автобусните превози на тези места, може би страдат по-малкия брой автобуси и в някои случаи по-високи цени на билетите, отколкото по местата с висока конкуренция на пазара.

Като цяло в градовете конкуренцията на пазара е добра. Проблемите идват при малките провинциални градчета на Острова.

От комисията излизат и с няколко конкретни предложения за подобряване на ситуацията. Сред тях например са:

- създаване на схеми за покупка на билет за повече от един превозвач, като се гарантира, че те са ефективни и атрактивни за потребителите;

- гарантиране на достъп до всички автогари, дори и до тези, които се управляват и стопанисват от частни компании;

- мерки, които да доведат до по-голяма информираност за потенциалните компании, които могат да участват в търгове за превозвачи

От Комисията по конкуренция са изготвили и предложения до местните власти, включващи начини за финансиране и подобряване на качеството на услугите в регионите с ниско ниво на конкуренция между превозвачите.

Водещи

Най-четени