Административната тежест за бизнеса е намаляла със 75 млн. лева 25.09 | 13:30

92% от мерките за облекчаване на фирмите са изпълнени

От Христина Рафаилова

Административната тежест за бизнеса е била намалена със 75 млн. лева в рамките на една година. Това стана ясно от приетия днес от правителството отчет за изпълнението на Втория план за действие за намаляване с 20 на сто на административната тежест от законодателството. 

Той съдържа 167 мерки. Те са насочени към подаване на сведения по електронен и мрежов път, събиране на данни от други държавни органи вместо от бизнеса. Сред тях са премахването на задължения, разработване на инструкции, опростяване на терминологията и намаляване на сложността на нормативните разпоредби.

От планираните 62 мерки, които трябваше да бъдат изпълнени до края на юни 2013 г., 57 са изпълнени, а 5 са забавени. В резултат на това е постигнато намаление на административната тежест с 5% от планираното намаление с 20 на сто.

Същевременно Министерският съвет прие Методология за усъвършенстване на работните процеси за предоставяне на административни услуги. 

Целта ѝ е да се създаде единен, унифициран подход за прилагане принципите на процесно-ориентираното управление в структурите на държавната администрация на централно и местно ниво. 

С новия документ ще бъдат открити недостатъците в работата на бюрокрация, вследствие на което ще бъдат въведени подобрения. 

Водещи

Най-четени