Азербайджан ще доставя газ на Европа чрез "Набуко Запад" 28.06 | 16:22

Тръбопроводът ще минава през България, Румъния и Унгария до Австрия

От Ралица Стоянова

Азербайджанският консорциум "Шах Дениз ІІ" обяви днес, че е избрал проекта "Набуко Запад" като вариант за доставки за Централна Европа.

Предложението за "Набуко Запад", подкрепено от всичките шест акционери, бе подадено от Международния консорциум за "Набуко" (Nabucco Gas Pipeline International GmbH) на 16 май 2012 година.

Дългият 1300 км тръбопровод, с диаметър 48 инча (121,9 см), ще транспортира газ от района на турско-българската граница, през България, Румъния и Унгария до Австрия, като ще има изходни станции във всяка от държавите, през които преминава.

"Набуко Запад" ще следва същите принципи като заложените в оригиналната концепция за "Набуко". Това означава, че тръбопроводът ще бъде проектиран така, че да има гъвкавост по отношение на капацитета и възможност за включване на различни източници към инфраструктурата за пренос на газ. Капацитетът му ще може да бъде повишен от 10 млрд. куб. м до 23 млрд. куб. м в отговор на увеличаване на търсенето.

Проектът е скрепен с Междуправителствено споразумение, подписано през юли 2009 г., както и с поредица от Споразумения, гарантиращи насърчителна правна и регулаторна рамка за осъществяването на проектните дейности.

 

Водещи

Най-четени