Азерската "Сокар" готова да доставя газ на България 02.07 | 13:17

Енергийният гигант смята да използва инфраструктурата на гръцката ДЕСФА

От Десислава Маданска

Държавната азербайджанска компания "Сокар" е готова да доставя газ на Югоизточна Европа, като започне от България и Албания. Това може да стане, като се ползва инфраструктурата на подлежащия на приватизация гръцки газов оператор ДЕСФА, заяви вицепрезидентът на "Сокар" Елшад Насиров, цитиран от гръцкия в. "Та неа".

По думите на Насиров придобиването на гръцката газоразпределителна компания е от стратегическо значение.

Той поясни, че след финализирането на сделката за ДЕСФА възможностите за доставки ще бъдат проучени.

Вестникът цитира и германския еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, който в свои изявления акцентира върху избора на Азербайджан да реализира проекта за строеж на Трансадриатическия газопровод (ТАР) пред проекта Набуко.

Според Йотингер най-важното от този избор било отварянето на "Южния енергиен коридор". 

Еврокомисарят се спрял и на другите газопроводи между страните от Балканите, като тези между България и Сърбия, България и Румъния, Румъния и Унгария, като казал, че те са необходими, за да бъде създадена цялостна мрежа от енергийни връзки в Южна и Централна Европа. 

По думите му е нужна гъвкава независима система от газопроводи, която ще започва от Гърция и ще стига до Украйна.

По думите на президента на "Сокар" Ровнаг Абдулаев придобиването на акции от гръцката  газоразпределителна компания ДЕСФА открива големи шансове за азербайджанската държавна компания да участва в инвестиционни планове на Балканите.

Според шефа на енергийния гигант планираната покупка на 66% от акциите на ДЕСФА ще позволи на "Сокар" да участва в най-разнообразни инвестиционни планове и на първо място в газоразпределителната система на Албания, която отдавна е привлякла интереса на Баку, допълва БТА.

ДЕСФА притежава терминал за втечнен газ, който може да захранва с гориво не само Гърция, но впоследствие и други балкански страни.

Водещи

Най-четени