Азиатските акции поевтиняха заради кризата в Сирия 04.09 | 11:03

Японският индекс Nikkei и австралийският S&P ASX 200 отчетоха намаление с 0,7%

От Елица Елефтерова

Азиатските акции поевтиняха днес (4 септември) заради увеличаването на напрежението в Сирия и опасенията, че САЩ ще предприемат военни действия срещу страната, информира "Маркет Уотч".

Това до голяма степен намали позитивните ефекти от положителните данни за производствената активност на САЩ. В момента инвеститорите предпочитат да останат предпазливи в очакване на резултатите от срещата на Г-20 в Русия през тази седмица.

Японският индекс Nikkei и австралийският S&P ASX 200 отчетоха намаление с 0,7%, a южнокорейският Kospi - с 0,2%.

Това се случи, след като предложението на американския президент Барак Обама за ограничена военна намеса в Сирия спечели подкрепата на ключови фигури в Конгреса, в това число и на републиканците, съобщава агенция Reuters.

Комисията по външни отношения в Сената постигна днес (4 септември) съгласие относно проекторезолюцията за военна намеса в страната от Близкия изток.

Въпреки това проектът, съгласуван от членовете на Сената, има много по-тесен обхват от предложението на Обама, тъй като изключва възможността за използване на американски сухопътни войски и поставя максимален срок от 60 дни за цялата операция, който при извънредни обстоятелства може да бъде удължен с още 30 дни.

Обама заяви, че целта на военната намеса е да предотврати използването на химически оръжия от страна на президента Башар ал Асад, което едновременно ще намали неговото поле на действие и ще увеличи способностите на опонентите на режима.

В подкрепа на военните действия се обявиха говорителят на Камарата на представителите републиканецът Джон Бейнер и конгресменът Ерик Кантор, също от Републиканската партия.

Окончателното гласуване в Сената и в Конгреса се очаква да се състои през следващата седмица. Обама заяви, че е готов да продължи с плана си дори и без съгласието на Съвета за сигурност на ООН, който засега е напълно парализиран и отказва да държи Асад отговорен.

Русия, подкрепена от Китай, използва правото си на вето три пъти върху резолюции, които осъждат режима на Асад и го заплашват със санкции. В Москва твърдят, че виновни за атаката от 21 август са бунтовниците.

В допълнение руският президент Владимир Путин предупреди САЩ и техните съюзници да не предприемат едностранни военни действия срещу Сирия, съобщава BBC. Според него без съгласието на ООН това ще бъде чиста форма на агресия.

Още за кризата четете в Econ.bg 

Водещи

Най-четени