Азия ще стане най-големият самолетен пазар до 2029 г. 07.03 | 12:17

В световен мащаб въздушният трафик ще се удвои

От Нели Минчева

До 2029 г. Азия ще стане най-големият самолетен пазар, прогнозират от Airbus.

Очаква се на този континент да бъдат реализирани една трета от световните поръчки на самолети и доставки на въздушни превозни средства през посочената година.

Според данните на водещия европейски производител ще се увеличи както търсенето на стандартни пътнически самолети поради нарастването на средната класа в азиатско-тихоокеанския регион, така и поръчките на частни самолети за китайския пазар.

От Airbus очакват до 2029 година поръчките на частни самолети за китайски клиенти да надминат нивата на тези в Близкия изток.

През миналата година китайски клиенти са поръчали 25% от всички поръчани частни самолети. Прогнозата е през следващите няколко години азиатският гигант да надмине 50-процентния дял в поръчките на Близкия изток.

В световен мащаб въздушният трафик ще се удвои през следващите 15 години, като азиатско-тихоокеанският регион ще превземе позицията на Северна Америка и Европа като най-голям пазар за въздушен транспорт в света. През този период се очаква в азиатския регион да бъдат доставени 8560 нови самолета на стойност 1,2 трилиона долара, съобщава Airbus.

Въздушният транспорт ще нараства със средно 4,8% годишно през следващите 20 години, като в региона на Тихоокеанска Азия растежът ще е по-бърз спрямо останалата част на света. Прогнозите предвиждат ръст в броя на пътниците в региона от средно 5,8% на година, а в товарния въздушен транспорт – увеличение от 7% на година.

Освен това Азия има най-младите и модерни самолетни паркове, чиито машини горят по-малко гориво и регионът е ключов за нискотарифните превозвачи.

Водещи

Най-четени