Ако все пак някой не е разбрал: гражданите няма да плащат за "Южен поток" 15.01 | 14:26

Премиерът припомни, че заемът ще се плаща от таксите

От Филипа Тодева

Увеличението на капитала на БЕХ за проекта на "Южен поток” със 192 милиона лева по никакъв начин не засяга държавния бюджет, увери министър-председателят Пламен Орешарски на парламентарен контрол.

Орешарски обясни, че това са средства, които ще дойдат като заем от руската страна, който ще бъде обект на изплащане от транзитните такси по газопровода "Южен поток. "Ще ги връща "Южен поток", а не българският данъкоплатец", посочи премиерът.

Той припомни, че има сключено междуправителствено споразумение между България и Руската федерация. Такива споразумения има с всички страни, през чиито територии ще минава газопроводът.

По думите му е въпрос на стар спор между ЕК и Руската федерация съответствието с третия либерализационен пакет. Орешарски съобщи, че има договореност за общ подход към изграждането на газопровода от гледна точка на всички юридически подробности.

"Не виждам какво е направила Българската държава, което да не е в унисон. Ние сме сравнително най-близо до изискванията на третия пакет", коментира той, като добави, че страната ни има договореност с Русия за експлоатиране на проекта по условията на българското и европейското законодателство.

Водещи

Най-четени