Ако токът поевтинее, парното поскъпва 04.06 | 11:44

Независимо от формулите, такава е връзката, каза шефът на ДКЕВР

От Десислава Маданска

Ако цената на тока падне, парното трябва да поскъпне, независимо че електроенергията е по-скъпа, отколкото трябва да бъде. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, предаде агенция "Фокус".

"Независимо от формулите, такава е връзката", каза шефът на регулатора.

Въпросните формули се изчислявали от ресорното министерство. За да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите, трябва да се промени Законът за етажната собственост, каза Харитонова.

По думите ѝ в момента се правят опити за промяна на ценообразуването при топлофикациите.

Относно становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за дискриминация при производителите на топлинна енергия тя отбеляза, че това касае наредбата за топлоснабдяване, която се издава от Министерството на икономиката и енергетиката. Тя призова въпросите за становището на КЗК да се задават на министерството.

Според нея цената на фотоволтаиците ще продължава да пада, тъй като панелите за парковете поевтиняват. Като причина за спада тя посочи навлизането в Европа на по-евтини китайски панели.

Затова и ще бъдат намалени цените на фотоволтаиците от 1 юли. Това обаче ще се отнася само за тези, които предстои да бъдат включени в мрежата, а старите ще си останат в заварено положение и цената им няма да бъде променяна.

По думите на Харитонова от Електроенергийния системен оператор предлагат в няколко района на страната да има възможност за изграждане на ВЕЦ-ове и биомаса, но за вятърни и слънчеви централи можело и да няма свободни мощности.

Харитонова коментира и случая с починалото от токов удар дете в училищен двор, като посочи, че ЧЕЗ не са виновни, като ставало дума за "много страшно съчетание на ситуации и на неща".

Водещи

Най-четени