Активният сезон за борба с градушките започва от днес 03.05 | 11:28

200 ракетни площадки опазват 17 млн. дка земя - едва 50% от субсидираните ниви

От iNews.bg

Днес се открива активният сезон за борба с градушките. На територията на страната функционират 200 ракетни площадки, които защитават 17 млн. дка обработваема земя, съобщиха от Агенцията за борба с градушките.

Географското положение и разнообразният релеф правят България един от най-градобитните райони в Европа, припомнят от ведомството, цитирано от БНР.

Деветте командни пункта на Агенцията са разположени в най-проблемните области - Видин, Враца, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Сливен като осегът на ракетите покрива 17 милиона декара. Това обаче е едва половината от обработваемата земя, за която българските фермери получават европейски субсидии.

При нивите, попадащи в обхвата на защитата, щетите от градушки са под 1%, отчитат от агенцията. Земеделците отдавна настояват за разширяване на обхвата на защитените селскостопански територии.

Заради сложна метеорологична обстановка миналата година Агенцията за борба с градушките изстреля близо 14 000 противоградови ракети или близо три пъти повече от предходната 2013 г.

 

 

Водещи

Най-четени