Акцизът на керосина и газьола у нас скача от 2012 година 15.11 | 17:03

Увеличенията бяха приети на първо четене от Народното събрание

От Ивайло Ачев

От следващата година акцизът върху газьола и керосина ще бъде увеличен и ще бъде въведена положителна акцизна ставка върху природния газ. Това става факт с гласуваните от Народното събрание на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде БТА.

По отношение на газьола и керосина ставката скача от 615 лева на 630 лева за 1000 литра. За природния газ, използван като моторно гориво, ставката ще бъде 85 стотинки за 1 гигаджаул. Според гласуваните изменения акцизът за природен газ, използван като гориво за отопление, ще бъде 10 стотинки за 1 гигаджаул. За природния газ, използван за битови нужди по смисъла на Закона за енергетиката увеличението ще е 0 лв. за гигаджаул.

Според мотивите на вносителя (Министерския съвет) увеличаването на акцизните ставки на газьола и керосина е продиктувано от поетите с Договора за присъединяване на България към ЕС задължения за поетапно повишаване на акцизните ставки за тези продукти.

Други интересни акценти, свързани с акцизи, е решението да се намали акцизът за бира, внасяна в България от независими малки пивоварни, регистрирани на територията на друга държава-член на ЕС. Според правителството така се създава възможност за еднакво прилагане на намалената ставка за бира, произведена от "независима малка пивоварна", без оглед на това дали тя се намира на територията на страната или на Общността.

Собственици или наематели на малки обекти за дестилиране, предназначени за производство на ракия (пунктове за изваряване на ракия), могат да бъдат лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава-членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, реши още парламентът.

Водещи

Най-четени