Александър Сталийски спасил с цесии 27 млн. лв. в КТБ, Цветан Василев – 80 млн. лв. 07.01 | 13:41

Синдиците публикуваха списъка с цесионните сделки на вложителите след фалита на банката

От iNews.bg

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) публикуваха списък на физическите и юридическите лица и други правни субекти, които са съобщили за прехвърляне на вземането си след поставяне на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. или са направили волеизявления за прихващане. В списъка с дължина от 32 страници не е пресметната общата сума на цесиите и прихващанията. Пълният списък е публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете.

Сред физическите лица с най-значителни суми, спасени от фалиралата банка, е Александър Сталийски, за когото бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев твърди, че е бизнес партньор на депутата от ДПС Делян Пеевски и евродепутата Николай Бареков. Неговите цесии са за 20 млн. лв. и 3,3 млн. евро, а сочената в медиите за негова спътница в живота - Виолета Сечкова, е с близо 10 млн. лв. и 1,6 млн. евро.

С по-големи суми са също бизнесменът Едоардо Миролио с 12,8 млн. лв., близо 2,2 млн. долара и 2,5 млн. евро, а Лиляна Моравенова е с над 8 млн. лв. Общо физическите лица с цесии за над 1 млн. лв. в списъка са над 50 души, като някои присъстват с повече от един запис, защото са сключили по няколко сделки.

Министърът на културата Вежди Рашидов си е възстановил 661 000 лв и 950 000 евро.
Името на издателя Петьо Блъсков е попаднало в списъка с прихващанията със сумата от 500 000 долара.

Сред фирмите, обявили прехвърляне на вземането си, с по-големи суми са дружеството "Бромак", чрез което Цветан Василев държеше мажоритарния дял в КТБ, което си е възстановило 41,5 млн. евро. В списъка с цесии има и други компании на Василев: "Дунарит", "Рубин", "Сана Спейс хотел Хисаря".

Договорите, обявени от БТК, са за общо 129 млн. лв., на Първа инвестиционна банка - с общо близо 103 млн. лв.

Държавната компания "Булгаргаз", която според информация, обявена по време на парламентарния контрол, е имала 16,5 млн. лв. на влог в КТБ, е сключила договори за цесия за 12,4 млн. лв. Българският енергиен холдиг (БЕХ) е обявил цесии за 21 млн. лв. и 4 млн. евро.

Цесии са обявили и петролни дружества: "Елит петрол" е извършила няколко цесии за 12,7 млн. долара, 2,7 млн. евро и 40 млн. лв.; "Литекс моторс" – за 47 млн. лв. и 15,5 млн. евро; "Нафтекс петрол" има цесии за 3 млн. лв. и близо 10 млн. долара.

Смятаните за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски "Промишлено строителство холдинг" има близо 30 прихващания в различна валута на обща стойност над 20 млн. лв. , а "Табак маркет" - едно прихващане за 34 млн. лв.


Водещи

Най-четени