Американска ТЕЦ с ултиматум към БЕХ 28.03 | 13:35

Ако до края на април НЕК не се издължи, AES завежда дело

От iNews.bg

Едната от американските ТЕЦ-ове у нас - "Ей И Ес Гълъбово", постави ултиматум на БЕХ. Според изпълнителният директор на "Ей И Ес България", която е собственик на централата, Оливие Маркет, повече компромиси за държавния енергиен холдинг няма да има и дъщерната му НЕК ще трябва да се издължи към ТЕЦ-а до края на април. Което означава, че общественият доставчик на ток трябва да плати задълженията си към американците най-много до месец. В противен случай го чака дело.

"Ако не се изпълни сделката с НЕК, ще бъдем принудени да използваме правни средства и ще започнем арбитраж. Няма да има повече удължаване, в края на април трябва да приключим тази сделка, заяви Оливие Маркет пред Bloomberg TV Bulgaria.

От думите му стана ясно обаче, че той храни надежда, че няма да се стигне до съд. Според думите му БЕХ в момента е на финала на преговорите с банките, от които иска да получи кредит в размер на 650 млн. евро, по-голямата част от които ще отиде именно за покриването на дълговете на НЕК към американските електроцентрали в "Марица Изток". Те възлизат на над 1 млрд. лв. При изпълнение на договора с тях, който беше подписан още преди година, ще влезе в сила и отстъпката в цената, която НЕК им плаща, за да държат мощностите си в готовност.

За евентуална щастлива развръзка на казуса спомена миналата седмица и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според думите й преговорите на БЕХ с банките по всяка вероятност ще приключат до 15 април. Ако това се случи, компанията би трябвало да успее да усвои кредита и НЕК да се издължи на ТЕЦ-овете "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" до ултимативния срок, който дава Маркет.

От своя страна той също смята, че това е напълно възможно. Маркет отбелязва, че голяма част от тези средства ще отидат отново в компания от групата на БЕХ - "Мини Марица-изток". Именно на нея двата американски ТЕЦ-а дължат за въглища вече близо 400 млн. лв.

Водещи

Най-четени