Американските ТЕЦ-ове завеждат дело срещу НЕК 18.03 | 10:39

От „Ей И Ес Гълъбово“ готови да изчакат още месец, ако БЕХ успее да се договори за нов заем с банките

От iNews.bg

Двата американски ТЕЦ-а в комплекса "Марица изток" са готови да заведат дело срещу НЕК. Причината е в натрупаните дългове, които държавната компания все още не е изплатила, а те вече надхвърлят милиард. Въпреки няколкото споразумения между трите дружества, които даваха отсрочка на НЕК да се издължи, това все още не е факт. Причината е, че държавната компания няма пари, а БЕХ засега не успява да се договори с банките и да вземе кредит, с който да дълговете да бъдат погасени. От което зависи пък влизането в сила на споразумението между НЕК и двата ТЕЦ-а за намаляването на цената на тока им.

Търпението на американските централи обаче вече е на финала и те са готови в близко бъдеще да заведат дело срещу държавното дружество, обяви изпълнителният директор на едната - "Ей И Ес Гълъбово", Оливие Маркет пред БНР. Той обясни, че допълнителното споразумение за новото удължаване на срока за погасяване на дълга отново е удължено. От думите му обаче стана ясно, че по всяка вероятност това ще е последен компромис и след това ще има дело.

"Аз мисля, че това е един достатъчен срок, в който да бъдат завършени преговорите с финансиращите институции, парите физически да бъдат получени и да бъдат платени на AES", коментира Маркет. И уточни, че ТЕЦ-овете "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще отнесат въпроса до арбитражен съд, ако НЕК отново не успее да договори кредит за разплащането на дълговете си.

В момента натрупаните задължения са 1.008 млрд. лв. От тях 600 млн. са към "Ей И Ес Гълъбово", а останалите – към "КонтурГлобал Марица Изток 3". В същото време от казуса страна и държавната "Мини Марица-изток", която има да получава от американските ТЕЦ-ове 330 млн. лв.

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че в рамките на около 10 дни БЕХ влиза в сериозни преговори с банки, които ще му отпуснат търсения кредит, който ще отиде за покриване на дълговете на НЕК. Ако това се случи по план, съвсем скоро ще влезе в сила договореното още преди повече от година намаляване на цената, която държавната компания плаща на американските ТЕЦ-ове за разполагаемост.

Водещи

Най-четени