Американцки АЕЦ с руско ядрено гориво след 2 години 19.08 | 12:35

До 2021 г. Западни реактори вече ще работят с касети, произведени от ТВЕЛ

От iNews.bg

През 2018 г. За първи път в историята на ядрената енергетика американски атомни централи ще започнат да работят с руско гориво. След около 2 години в реактори в САЩ ще бъдат заредени първите касети, произведени от руската компания ТВЕЛ по западен образец. Първоначално ядреното гориво ще бъде зареедено експериментално. "Росатом" планира до 5 години да завърши опитно-промишлената експлоатация на своето ядрено гориво за ТВС-Квадрат, създадено за употреба в западни реактори тип PWR. Така pрез 2021 г. ТВЕЛ ще може да премине към търговски сделки и промишлена употреба на касетите ТВС-Квадрат. Този срок е заложен и в Програмата за иновационно развитие и технологична модернизация на "Росатом" за периода до 2030 г.

Горивото ТВС-Квадрат на ТВЕЛ бе разработено в Русия с цел излизането на "Росатом" на пазара на ядрено гориво за реактори тип PWR, работещи в АЕЦ с чуждестранен дизайн и в отговор на опитите за диверсификация на доставчиците за ядрено гориво. През пролетта на 2014 г. първите тестови горивни сборки ТВС-Квадрат бяха заредени за изпитания в Трети енергоблок на шведската АЕЦ "Рингхалс". През май 2016 г. ТВЕЛ и американската компания Global Nuclear Fuel-Americas (GNF-A е съвместно предприятие на GE Hitachi, Hitachi Ltd. И корпорация Toshiba) подписаха споразумение за съвместна работа за излизането на ТВС-Квадрат на американския пазар за ядрено гориво за АЕЦ. През юли тази година ТВЕЛ сключи първия договор с една от компаниите оператори на АЕЦ в САЩ за опитно-промишлена експлоатация на ТВС-Квадрат. Първите горивни сборки ТВС-Квадрат на ТВЕЛ се очаква да бъдат заредени в реактор на американска АЕЦ още през 2018 г.

ТВС-Квадрат е горивна касета с размери 17x17, разработена от за реактори PWR с 3 и 4 циркулационни кръга по дизайн на Westinghouse. Днес в експлоатация в САЩ има 35 такива. В основата на конструкцията на ТВС-Квадрат лежи многогодишният опит на разработване, производство и експлоатация на ядреното гориво в руските реактори ВВЕР-1000, които работят на същия принцип като западните PWR.

Водещи

Най-четени