Анализират ефекта от концесия на Летище „София” 02.05 | 12:47

Транспортното министерство обяви 4 обществени поръчки за общо 264 хил. лв.

От Кристиан Костурков

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) търси фирма, която да направи финансово-икономически анализ за отдаването на концесия на Летище "София”. Това става ясно от публикувана на сайта на ведомството на Ивайло Московски покана към заинтересованите лица. Обществената поръчка е с предмет "Изготвянето на финансово-икономически анализ за предоставяне на концесия на гражданско летище за обществено ползване София" и се очаква да струва на държавата 66 хил. лв. без ДДС.

Избраната фирма ще трябва да разработи и представи очакванията си по поне два сценария. Те трябва да включват анализ на пазара, на приходите и разходите на аеропорта, включително и обслужването на заемите от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Кувейтския фонд за Арабско икономическо развитие (КФАИР), вземанията на летището. В същото време анализът трябва да съдържа и прогноза за необходимите разходи за инвестиции, поддръжка и управление на аеропорта, както и на приходите от експлоатацията му и осъществяването на различна от основната стопанска дейност. От фирмата се очаква и да представи изводи за ефективността от отдаването на Летище "София” на концесия, най-удачният срок за това, подходящият размер на таксата и начина, по който който ще плаща концесионерът – накуп или на вноски.

Паралелно МТИТС е обявило още 3 покани за обществени поръчки във връзка с Летище "София”. Те са за изотвяне на технически анализ за отдаването му на концесия, за екологичен такъв, а също и за обобщаване и анализиране на изводите от останалите три обществени поръчки, което да включва проект за обосновка на концесията, разработване на предстоящата процедура и необходимите документи, изготвянето на концесионен договор и др.

Прогнозната стойност на четирите открити процедури, свързани със столичното летище, е общо 264 хил. лв. без ДДС. Заинтересованите фирми могат да подадат офертите си до 17 ч. на 25 май 2015 г. в МТИТС.

Водещи

Най-четени