Антикризисният фонд на ЕС може да бъде удвоен до 940 млрд. евро 24.03 | 17:42

След увеличението фондът ще стане по-рационален и жизнеспособен, смятат от ЕК

От Виолета Малинкова

Европейската комисия може да препоръча увеличението на обема на средствата за борба с дълговата криза, които са на разположение на Европейския съюз до 940 милиарда евро.

Това ще стане чрез обединяване на съществуващия временен Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF) с Европейския механизъм за стабилност (ESM). Очаква се новият фонд да бъде формиран на 1 юли и да стане постоянно действащ, припомня Newsru.com. 

По данни на The Financial Times общата сума на резервите на EFSF възлиза на 440 млрд. евро, от които Фондът вече е изплатил 192 млрд. евро за финансова помощ на Гърция, Ирландия и Португалия. Общата сума на средствата, предоставени за проблемните страни, е 220 млрд. евро.

От агенция Bloomberg съобщават, че финансовите министри от еврозоната обсъждат цифра от около 692 милиарда евро, която представлява ESM в пълния му размер заедно с вече предоставените на проблемните държави средства по EFSF.

Финансовите министри от еврозоната най-вероятно ще вземат решение за размера на Фонда за борба с кризата по време на срещата си на 30 март.

Други опции за разширяване на арсенала на антикризисните фондове, които Европейската комисия обсъжда, предполагат само временно - до 2013 г., да бъде прекратено съществуването на EFSF, а ESM да бъде увеличен или до размера от 940 млрд. евро (пълният размер на обединените фондове), или до 740 млрд. евро (в този случай ESM ще носи всички отговорности на EFSF). След това – през 2013 г., се очаква съкращаване на фонда до 500 млрд. евро, колкото е първоначалният му размер.

Като основание за увеличение на фонда до 940 млрд. евро се посочва, че така той ще стане по-рационален и жизнеспособен и в по-голяма степен ще може да разчита на средствата на партньорите си в Г-20.

Водещи

Най-четени