Антимонополът: ЕРП-тата пречат на свободния пазар на ток 06.07 | 15:52

Трите енергодружества пречат на потребителите да сменят доставчика си на електроенергия

От iNews.bg

Антимонополният орган на държавата обвини трите електроразпределителни дружества в прилагане на нелоялни търговски практики, които противоречат на Закона за защита на конкуренцията. Според КЗК, след направена проверка, са налице факти, доказващи, че компаниите в групите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про прилагат еднакви практики пречат на абонатите да сменят доставчика си на ток. По-конкретно са действали по начин, който дискриминира останалите търговци на електроенергия.

ЕРП-тата са действали по схема, която е пречела на желаещите да преминат от регулирания на свободния пазар на ток да го направят. По-конкретно дружествата от всяка една група, които е трябвало да предоставят определена информация и документи на пожелалите да сменят доставчика си на ток, не са го правили навреме и в необходимите срокове. По този начин реално клиентите не са могли да сменят доставчика си, смятат експертите на Комисията.

"Като обменят в рамките на групите си съществена информация за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и забавят издаването на необходимите документи, дружествата възпрепятстват процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени", се казва в съобщението на антимонополния орган.

От КЗК са дали възможност на енергодружествата да се защитят. Определен е 30-дневен срок, през които компаниите от трите групи ще могат да се запознаят с материалите по преписката и да предоставят писмени възражения по предявените твърдения.

Водещи

Най-четени