Апелативният съд в Сърбия реши - няма да екстрадират Цветан Василев 11.03 | 20:15

Ще има повторната процедура за установяване дали става въпрос за политическо преследване

От iNews.bg

Апелативният съд в Белград отмени решението за екстрадиране на българския бизнесмен Цветан Василев и нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Апелативният съд нареди при повторната процедура на взимане на решение да се установи дали става въпрос за политическо преследване, дали делото, за което се иска екстрадиране, и в местното право е квалифицирано като престъпление и дали с оказването на международна помощ в конкретния случай не биха се накърнили интереси от съществено значение за Република Сърбия, допълва 3е-news.

В съобщението на Апелативния съд пише, че в жалбите на Василев и адвоката му основателно се посочва, че първото решение е взето при съществени нарушения на предписанията на наказателната процедура и на основание на погрешни и непълно установени факти.

"Невъзможно е Цветан Василев да бъде екстрадиран у нас още тази седмица, каквато информация се появи”.

Това коментира в интервю адвокатът на банкера Константин Симеонов. На въпрос кога ще дойде Цветан Василев той отговори: "Когато приключи процедурата по екстрадиция. След Апелативния съд министърът на правосъдието има думата. Властите в Сърбия ще решат дали трябва да екстрадират Цветан Василев или не. Във всеки случай Цветан Василев няма да си дойде утре".

Водещи