Апетитите за нови коли в ЕС намаляват, у нас – тенденцията е обратна 16.02 | 11:08

Регистрациите на нови автомобили у нас са с 12% спрямо януари 2011 година

От iNews.bg

През първия месец на 2012 година в България са регистрирани 1 345 нови автомобили. Спрямо същия месец на милата година има ръст от 12,1%, показаха данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA).

За страната ни продължава ръстът на регистрациите на нови коли, записан от края на миналата година. За Европа обаче нещата не стоят така.

Всъщност данните за ЕС показват продължаващ спад на новите регистрации – за януари понижението е в рамките на 7,1%. Във всички страни от общността (без Малта) през януари са регистрирани 968 хил. нови автомобили. В началото на 2011 година техният брой е надхвърлял милион.

Най-значителен е спадът в Португалия (-47,4%), както и във Франция (-20,7%) и Италия (-16,9%). В Испания, въпреки кризата обаче, има ръст от 2,5% на регистрираните нови автомобили. А най-внушителното покачване е регистрирано на пазара в Румъния – 86,4%.

Разбивката по производители показва, че има най-много регистрации на нови коли от брандовете на VW Group, сред които най-известните са Volkswagen, Audi, SEAT и Skoda. През януари са продадени 231 хил. автомобили от тези марки, което е ръст от 0,7% спрямо същия месец на 2011 година. Според тези данни 23,9% от всички новорегистрирани автомобили в ЕС са излезли от заводите на германския гигант.

На второ място се нарежда PSA Group, в чието "семейство" са Peugeot и Citroen, които обаче записват спад – регистрациите на новите автомобили с тези марки са с 14,9% по-малко, а общият им брой – 121 хил.

Челната тройка се завършва от Renault Group, управляващ Renault и Dacia. При тях обаче спадът е още по-значителен – с малко над 25% намаляват регистрациите на нови автомобили, произведени от групата. Като брой са 80,7 хил.

Водещи