Аргументът "Ние сме бедни и трябва да ни дадете пари" не върши работа 27.11 | 17:42

Това смята министърът по евросредствата Томислав Дончев

От Ралица Стоянова

"Позицията на България на заседанието на Европейския съвет, посветено на многогодишната финансова рамка, беше защитена по най-добрия начин, със солидни аргументи, а не с хленчене". Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Конкретните аргументи на страната ни са: данни за общоевропейската полза на повечето проекти, които се реализират в България, ефектът, който имат върху основните макроикономически показатели, както и аргументът, че системата за управление на европейските пари най-сетне работи. "Това са трите солидни аргумента, които вършат работа. Всякакъв аргумент, близък до хленченето в стил "ние сме бедни и трябва да ни дадете пари" не би свършил работа", заяви министърът. "Това предизвиква само раздразнение и негативен ефект.".

Правителството разсъждава за средствата, които ползва този програмен период, като за драстичен минимум и настояваме за повече, отбеляза още Дончев.

"Окуражен съм от това, че в България за първи път има жив интерес към на пръв поглед скучната европейска тема, като темата за бюджета на ЕС", коментира министърът. По думите му обаче е тъжно, но не и изненадващо, че интересът е "леко консумативен". Начинът, по който ЕС взема решение по този въпрос, може да бъде тълкуван като индикативен доколко са силни рефлексите на Съюза да се справя със ситуацията.

На пръв поглед отлагането на вземането на решение за началото на другата година би могло да е лоша новина, от друга страна е по-добре да има по-късно, но по-добро решение, отколкото по-ранно, но недостатъчно добро, отбеляза Дончев. Според него трябва да се прояви разбиране към тези, които осигуряват парите в европейския бюджет.

Той коментира подписването на договора за безвъзмездна помощ за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води от екоминистърът Нона Караджова в Свиленград, като отбеляза, че в масовото съзнание това не са атрактивни инвестиции, но са почти толкова сложни, колкото проектите за столичното метро и Дунав мост 2.

По отношение на Дунавската стратегия Томислав Дончев отбеляза, че трябва темата да се следи с любопитство, защото особеното при нея е, че няма особена нормативна база, няма институции и паричен ресурс. "Това е повод да сме подозрителни доколко мероприятието ще доведе до съществен ефект", заяви гостът.

Водещи

Най-четени