Асоциацията на топлофикациите: Че искаме по-скъпо парно е манипулация 17.04 | 17:01

Заявленята ни са подавани преди газът да поевтинее с над 40%, обясняват от дружествата

От iNews.bg

Това, че топлофикациите искат драстично увеличение на цените на парното и топлата вода не е вярно. Въпросните "новини" са манипулативни и провокативни. Това става ясно от разпратено до медиите становище на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ). В него те отбелязват, че тиражираната в последните дни информация, че компаниите искат от КЕВР да има позволи поскъпване, въпреки сериозния спад в цената на природния газ, не е вярно. От Асоциацията обясняват, че техните заявления са подавани преди 31 март, както изисква законът. А към тази дата въпросният договор между "Газпром" и "Булгаргаз" за намаляване на цената на синьото гориво със задна дата все още не е факт, както и съответното решение на енергийния регулатор за поевтиняването в България. Поради което топлофикациите са правили своите изчисления за предложенията за цени към КЕВР на база цените на газа преди поевтиняването. И точно това е причината да се получава разминаване. Освен това топлофикациите твърдят, че в заявленията си изрично са посочили, че предложенията им не отчитат очакваното поевтиняване на газа, за което имаше индикации и преди реално то да се случи.

Ето и пълният текст на позицията на АТДБ:

Официално от името на "Асоциацията на Топлофикационните Дружества в България” искаме да заявим ясно следното. През последните два дни в медиите се разпространяват манипулирани твърдения и тълкувания относно внесени в "Комисията за енергийно и водно регулиране” заявления на топлофикационните дружества за увеличение на цените на топлинната енергия.

Категорично декларираме, че част от информацията, която беше изнесена в публичното пространство е некоректно представена. Това цели една провокация на хора, които си играят с настроението на обществото при обявяване на вдигане на цените за каквато и да е било предлагане услуга или стока. Целта е да се насади фалшивата новина, че въпреки намалението на цената на природната газ, топлината енергия ще поскъпне. Въпросното твърдение по никакъв начин не съответства на истината.

Факт е, че топлофикационните дружества са подали заявления за утвърждаване на цените на топлинната енергия за новия регулаторен период 2020-2021, но това е станало, според изискванията на закона, в края на месец март 2020 г преди вземане на решението на КЕВР за намаляване цените на природния газ.

Де факто и де юре, обаче нито едно от тези ценови заявления не може да бъде одобрено в този си вид, защото самите топлофикациионни дружества изрично са написали в документите си, че разчетите са правени преди поевтиняването на природния газ от 1 април с над 42%. Тоест самите топлофикации ясно и коректно са посочили, че техните ценови намерия не отчитат поевтиняването на синьото гориво.

Топлофикационните дружества не са имали възможност да отразят намалението на синьото гориво в ценовите си заявления, тъй като задължителния срок за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март, преди официалното обявяване чрез решение на новата по-ниска цена на газа.

По принцип цената на газа има най-голяма тежест при ценообразуване на топлинната енергия. Тя задължително ще бъде взета в предвид и ще доведе не само до запазване на сегашната цена на топлинна енергия, но и до намаляването й. Последното ще бъде направено след преизчислението на стойността й спрямо приетите вече по-ниски цени договорени от Булгаргаз. Окончателното решение за това се взима само и единствено от КЕВР. Опит за манипулация са твърденията, че всяка една цена, поискана от топлофикационните дружества, се приема. Така или иначе, в окончателното решение на КЕВР от 1 юли всяка година цените на топлинната енергия се изчисляват с цената на природния газ, действаща към този момент, а не към момента на подаване на заявленията.

В трудни дни, като днешните, ние заставаме зад интересите на българските граждани, които са се доверили на топлофикационните дружества, използвайки предлаганите от тях услуги. Това е наш основен приоритет. Категорични сме, че цените за потребителите на топлинна енергия не само няма да бъдат увеличаване, а напротив ще се бъдат намалявани.

Призоваваме в условията на пандемия и извънредно положение да не се спекулира със страховете на обществото, защото някой е решил да изкара дивидент на гърба на хората и да провокира с неверна информация.

Водещи

Най-четени