Атака срещу измамните мандри: Забраняват думата „млечен“ по етикетите на сирена и кашкавали-ментета 02.06 | 14:14

Имитиращите изделия вече ще се продават само опаковани и с едри надписи какво съдържат

От Ростислава Иванова

С промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще забрани на преработвателните предприятия да използват и думата "млечен" върху етикетите на изделията, които не отговарят на БДС. Забраната се отнася за сирене, кашкавал, масло, прясно и кисело мляко, в които е вложена суха суровина, добавени са растителни и животински мазнини, вода и други субстанции извън одобрения държавен стандарт. Промените в Наредбата са качени за обществено обсъждане на официалния интернет сайт на министерството.

Изрично ще се забрани използването на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти. Променя се и начинът на етикетиране, като надписът "Имитиращ продукт" трябва да бъде с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта.

Досега мандрите използваха различниначини да заблуждават потребителите, заобикаляйки забраните в наредбата, като например понятия "млечен деликатес", млечен продукт" и други за сирене, кашкавал, масло, кисело мляко и пр., разминаващи се с БДС. Занапред фалшификатите ще се продават в магазина само като "имитиращи продукти".

Причината за крутите мерки в този бранш е, че пазарът отново е залят от некачествени и евтини млечни изделия, които само на външен вид изглеждат като истинските, но всъщност са произведени с евтини и вредни за здравето суровини, без това да е посочено на опаковките и потребителите да знаят какво купуват.

Експерти пък обясниха, че дори високата цена вече не е гаранция у нас, че сиренето не е с примеси. Изследване на Асоциация "Активни потребители" сред много български марки сирене установи, че в половината продукти има разминаване със стандартите, а в 6 вида има вложено палмово масло и дори нов метод за измама с добавяне на неизвестен досега субстрат за образуване на твърда маса от два пъти по-малко количество сурово мляко.

Според предприятията, които произвеждат качествени млечни продукти, само 60% от млечните изделия на пазара са истински, останалите са ментета по една или друга причина. Проблемът обаче е, че тази информация се крие от потребителите.

Затова една от целите на промените в наредбата е да се повишат възможностите за информиран избор и да се гарантират правата на потребителите. Имитиращите продукти вече ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки.

 

От Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) увериха, че извършват не кампаниен, а постоянен контрол на млечните продукти, които се предлагат на пазара.

В момента средната изкупна цена на суровото мляко в България през март 2016 г. е с 3 % по-ниска спрямо февруари и с 11% по-ниска спрямо март 2015 г. Най-вероятно през септември ще бъдат обсъждани вариантите за финансова подкрепа към сектор "Мляко", каза земеделският министър Десислава Танева.

Водещи

Най-четени