БАБХ: В кюфтенцата на IKEA няма конско месо 01.03 | 18:09

Преди дни бе съобщено, че в чешкия ресторант на веригата има кюфтенца с конско месо

От Кремена Бедерева

В кюфтенцата на IKEA няма конско месо, съобщават от БАБХ.

Във връзка с получена информация по Системата за бързо съобщаване за опасни храни и фуражи, дистрибутирани на територията на държавите-членки (RASFF), Българска агенция по безопасност на храните извърши проверка на кюфтенца със съмнение за нерегламентирано вложено конско месо.

След получена информация, че в ресторанта към българския магазин на IKEA е възможно да се търгуват кюфтета, в чиято суровина нерегламентирано е вложено конско месо, Българска агенция по безопасност на храните извърши незабавна проверка.

Цялото налично количество беше възбранено и беше изпратена проба за ДНК анализ в германска лаборатория.

Резултатите от лабораторните изследвания не показват наличие на конско месо в суровината, следователно възбраната на кюфтенцата е вдигната и суровината може отново да се търгува.

Преди дни бе съобщено, че кюфтенцата, предлагани в ресторантите на IKEA и станали запазена марка на шведската мебелна компания, също не бяха подминати от скандала с конското месо, който тресе от седмици Европа и стигна и до България.

Проби от кюфтенцата, взети в Чехия, реагирали положително за наличие на конско, обяви чешкият хранителен регулаторен орган

Най-четени