БАБХ: Няма масов мор по пчелите 03.05 | 11:30

Имаме единични сигнали, обявиха от Агенцията по храните

От iNews

Агенцията по храните не вижда масов мор по пчелите заради употребата на препарати за растителна защита, стана ясно от участие на експерт в Би Ти Ви. "Не бих казала, че е масов мор, имаме единични сигнали, както и предишни години", обясни днес сутринта Любина Донкова, началник отдел "Контрол на продукти за растителна защита и торове" от БАБХ. Тя не можа да каже колко са сигналите, но били "примерно 10-12", като открои само врачанското село Струпец.

Всъщност от около две седмици пристигат оплаквания за отровени пчелни семейства от Варна, Добрич, Бургас, Шумен, Търговище, Плевен и Враца. Заради проблема пчелари готвят протести от утре, като началото е Плевен.

Донкова твърди, че се извършват планови проверки, а имало и национален план за контрол на употребата на пестициди и други препарати за растителна защита, правели и извънредни проверки по сигнали. Това не попречи тези дни производител да отрови водата на Генерал Тошево с химикали. Пчелари твърдят, че масово не се спазва забраната да се използват препарати за растителна защита в периода на цъфтеж на растенията. Стопаните в Струпец са платили 800 лв. за изследване на причините за мора по пчелите и то е доказало, че причината е отравяне с глифозат.

Хората от бранша твърдят още, че са принудени да продават меда си на безценица и държавата не ги стимулира по никакъв начин, а "стимулира арендатори, които искат да унищожат пчелите". Някои от тях са заснели пръскането с химикали на земеделски площи и настояват тези записи да бъдат използвани като доказателство за нарушение и да се отнемат субсидиите на тези производители.

Пчеларите са поредната група, която се вдига на протест срещу земеделското министерство тази пролет. От политиката на ведомството, която стимулира само големите зърнопроизводители в Добруджа, са недоволни и производителите на плодове и зеленчуци.

Водещи

Най-четени