БАН: Липсват специалисти за отбранителната ни индустрия 05.02 | 16:21

От бранша предлагат създаване на нова специална продукция

От Филипа Тодева

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров обяви, че един от основните проблеми пред фирмите в отбранителната ни индустрия е подготовката на специалисти за сектора. Ръководителят на академията и президентът Росен Плевнелиев се срещнаха с представители на Сдружението на българската отбранителна индустрия в Панагюрище.

От организацията заявиха, че държавата може да отделя процент от средствата за отбрана за разработката и създаването на нова специална продукция. За целта обаче е необходимо да бъдат планирани нуждите през следващите години, за да може браншът да бъде адаптивен, коментират експертите.

От организацията настояха за по-активна работа на българската външна политика, която да подпомага бизнеса в по-активното му представителство в чужбина. Отчетена е била необходимостта да продължи работата по внедряването на Стратегия за българската отбранителна индустрия, за да бъдат по-добре защитени фирмите от сектора в условията на тежка международна конкуренция.

"Към момента годишният обем на сектора у нас възлиза на около 300 млн. евро. Много малко е необходимо, за да може той да достигне до 500 млн. евро. Това обаче не може да се случи без целенасочена държавна политика", коментират от бранша.

"Отбранителната индустрия създава над 15 хиляди работни места и се развива позитивно – ръстът на сектора надвишава този на националната икономика", допълни президентът.

Водещи

Най-четени