ББР и Европейската инвестиционна банка подписаха споразумение за 175 млн. евро 20.07 | 14:11

В момент на вдигащи се лихви българският бизнес ще има достъп до около 2 милиарда лева кредити, които да дойдат на по-ниски, надявам се на половин цена, лихви, обясни финансовият министър Асен Василев

От iNews

Българската банка за развитие подписа споразумение за 175 милиона евро с Европейската инвестиционна банка. Сключен бе договор и за гаранции между банката за развитие и Европейския инвестиционен фонд в рамките на програмата InvestEU. Целта и на двете споразумения е да бъдат подпомогнати български малки и средни компании, особено тези с по-рисков профил и невъзможност за обезпечения, информира репортерът на БНР Марта Младенова.

Като публична институция Европейската инвестиционна банка има възможност за финансиране от капиталовите пазари на много изгодна стойност, което след това да прехвърли към нуждаещите се компании, обясни вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова.

"Компаниите, които все още се възстановяваха от пандемията, когато дойде войната в Украйна и негативните последствия върху икономиката, свързани преди всичко, разбира се, с растящите цени на електроенергия, там където имаме енергоемко производство", посочи Павлова. 

Българската банка за развитие ще разработи схеми, които трябва да подпомогнат дигитализацията и зелената трансформация в компаниите. Министърът на финансите Асен Василев коментира, че заедно с различни други разработени схеми българските компании ще имат достъп до по-евтин ресурс.

"Заложени са в европейските програми над 600-700 милиона от страна на държавата, което с ресурса, който би дошъл от страна на търговските банки, говорим за над 1,5 милиарда лева, който да стигне до българския бизнес. С това споразумение това са още едни 175 милиона евро, които ако минат през търговските банки, те се удвояват, т.е. още около 300 милиона. Т.е. в момент на вдигащи се лихви българският бизнес ще има достъп до около 2 милиарда лева кредити, които да дойдат на по-ниски, надявам се на половин цена, лихви", обясни финансовият министър.  

Водещи

Най-четени