ББР с кредити за експортно ориентирани фирми 25.02 | 13:20

Лихвата е 3,5% при сключена застраховка за износ

От Десислава Маданска

Българската банка за развитие (ББР) предлага кредити за експортно ориентирани фирми. По кредитната линия за предекспортно финансиране могат да кандидатстват малки и средни фирми, които извършват износ на стоки и услуги за чужди пазари. Лихвеният процент на кредитите е 6% като за фирмите-износители със застраховка от Българската агенция за експортно застраховане е предвидена преференциална лихва от 3,5%. Това заяви Димо Спасов, председател на УС и главен изпълнителен директор на ББР.

От банката обясниха, че следекспортните заеми са предвидени за български износители, като чрез тях ще се финансира износа на стоки и услуги. Заемът може да финансира до 100% от стойността на договора за износ при двугодишен период на погасяване или до 85% от неговата стойност за по-дълъг период, но не повече от 5 години. 

Друг продукт, предлаган от трезора, е насочен към земеделските производители и представлява програма за непряко финансиране в размер на 100 млн. лв.

В тази програма участват 14 търговски банки, които имат кредитни портфейли, насочени към земеделските производители.

Сред изискванията, които от ББР поставят пред търговските банки, е заемите да стигат до земеделските производители с лихва от 5,75%, допълва БТА.

"При предишната ни подобна програма банките начисляваха и такса управление на кредита и крайният лихвен процент бе 7,5%", обясни Спасов.

По думите му при финансирането на земеделските производители няма ограничения, като се включват както оборотни, така и инвестиционни кредити. Единственото размерът на  кредита трябва да е до 500 000 лв.

Спасов уточни, че при продуктите, насочени към експортно ориентираните фирми, се  изисква наличие на сключен договор за износ и условието фирмата да е малка или средна. Общата кредитна линия за експорт е също в размер на 100 млн. лв.

Водещи

Най-четени