ББР ще дава изгодни кредити за малкия и среден бизнес 14.07 | 20:14

Облекчените условия са по споразумение с Търговско-промишлената палата

От Мария Стоянова

Изгодни кредити на малки и средни предприятия ще дава Българската банка за развитие (ББР). Те ще служат за производство, иновации и експорт. Облекчените условия са по споразумение с Търговско-промишлената палата.

Една от кредитните линии, която банката предлага, е за стартиращ бизнес до 50 хиляди евро срещу 6% лихва и 10% участие в инвестицията, обясниха от финансовата институция. По Програмата за развитие на селските райони банката може да покрие до 80 на сто от гаранцията към финансиращата банка, допълват от там.

Шефът на Гаранционния фонд Самуил Шидеров посочи, че към днешна дата са гарантирали 150 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони като в сектор "Земеделие" това представлява една десета от цялата експозиция на банките към този сектор.

"Да стигнеш до кредитиране на малки и средни предприятия, без да имаш клонова мрежа, е много сложно и трудно. Разчитаме на сътрудничество, за да стигнем до малките, средни производители в региони, в които има висока безработица, в които останалите търговски банки трудно се решават да кредитират", обясни от своя страна изпълнителният директор на ББР Иван Христов пред БНР.

Водещи

Най-четени