БГ-чуждестранни камари искат данъци и осигуровки да се плащат след септември 03.04 | 17:13

Бизнес организациите предлагат 12 мерки, които държавата да предприеме в подкрепа на икономиката

От iNews.bg

Единадесет от двустранните търговски камари в България се обединиха около дузина допълнителни икономически мерки, които предложиха днес на правителството на Република България. Бизнес организациите подкрепят мерките, които до момента държавата вече внедрява или предлага към бизнеса и гражданите на страната. Те изразяват разбиране, че за момента това са само първа част от серия възможни последващи мерки, в чието обсъждане ще се включат. Бизнес-асоциациите могат да окажат експертна и друга подкрепа в общите усилия на държава, бизнес и граждани в справянето с кризата, породена от COVID-19.

Компаниите-членове на организациите прилагат задължителните мерки, адаптират производството и услугите си, както и участват или инициират благотворителни кампании в помощ на здравната система и социални каузи.

"В извънредната ситуация, в която страната вече взима своевременни решения, предлагаме да бъдат приети сигурни и бързи механизми в помощ на бизнеса – отнасящи се до всички фирми – които в дългосрочен план да гарантират положително развитие на икономиката на страната. Мерките могат да бъдат преразгледани поетапно в зависимост от развитието на извънредната ситуация, развитие, което към днешна дата не може да бъде предвидено. Всички двустранни камари са на разположение на Правителството за обсъждане на тези предложение и в светлината на опита на съответните страни, които се борят с последиците от пандемията”, се казва в позицията им.

Ето и какво предлагат:

  1. Създаване на Консултативен съвет с участието на Правителството и двустранните търговски и индустриални камари за максимално използване на опита на различните страни в борбата с вируса и за гарантиране на запазването на икономиката на страната.

  2. Механизми, отнасящи се до всички фирми, за компенсиране и замразяване на дължими данъчни задължения и осигурителни вноски до края на месец септември. Предоставяне на възможност за безлихвено разсрочено плащане на дължимите суми с период за изплащане до 6 месеца.
  3. Замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, които не са директно свързани с производството и фирмените услуги), до края на месец септември, без да се начисляват допълнителни лихви за посочения период.
  4. Бързи и улеснени процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на МСП, и които да намалят междуфирмената задлъжнялост.
  5. Облекчаване на процедурите за достъп до Фонд безработица при временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и самоосигуряващи се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход. Изплатената сума не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната. Да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми.
  6. Улесняване, когато и където е възможно, на изпращането и получаването на документи в / от различните държавни и административни институции по електронен път, с цел намаляване на придвижването и струпването на хора; обобщено: мерки за облекчаване на бюрокрацията чрез издаване и подаване на документи по електронен път (издаване на сертификати и др.)
  7. За срока на извънредното положение да се удължи автоматично срокът на валидност на годишния технически преглед на всички превозни средства, както и на валидността на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.
  8. Средства от европейските фондове, предвидени за развитие на бизнеса в рамките на програми ОПИК, ОПРЧР, ПРСР, вкл. чрез подхода ВОМР, съответно средства по вече планирани и обявени схеми и покани за проектни предложения, да не се пренасочват за други цели, като се удължат сроковете за представяне на проектите за вече излезлите мерки. С цел тези средства да достигнат максимално бързо до реално одобрените вече бенефициенти, както и до всички други призоваваме за мобилизиране на допълнителен административен ресурс, за да се преодолеят евентуални забавяния в процеса на оперативното управление на тези програми, като се вземе предвид настоящата кризисна ситуация и новите нужди на фирмите. За компаниите със сключени договори, които са вече в процес на изпълнение, да се подсигури навременно или дори ускорено възстановяване на средства по проекти. Алтернативно предлагаме да се оцени възможността националните фондове, предоставящи субсидии на бизнеса като например Фонд "Условия на труд", Национален иновационен фонд и други да станат източник на допълнителна целева подкрепа за най-засегнатите сектори, в т.ч. и за трансформиране на производства и услуги насочени към справяне с епидемията у нас.
  9. Финансова помощ за осигуряване на почистване, дезинфекциране и сигурност на работното място като се поемат 50% от разходите, направени от началото на март месец.
  10. Предвиждане на допълнителни финансови средства и мерки за укрепване на здравната система в страната и другите държавни структури, пряко включени в борбата с вируса и съблюдаването на мерките, гласувани от правителството. Начисленото ДДС на закупена и дарена апаратура и/или медицинско оборудване в подкрепа за борбата с коронавируса у нас да се насочва към Министерство на здравеопазването, за да се увеличат средствата, нужни за продължаващата битка със заболяването.
  11. Задължаване на държавни и общински предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения, да предоставят гратисен период и препоръка към частните субекти да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.
  12. В сектор туризъм да се удължи до 30-ти юни 2020 г. замразяването на внасянето на осигурителни вноски и данъци за туристически агенции, тур оператори и всички компании, които приемат или обслужват туристи. Да се определят политиката и механизма на издаване на ваучери в сектор "Туризъм".

Писмото, изпратено до Бойко Борисов, Томислав Дончев, Мариана Николова, Владислав Горанов, Деница Сачева, Кирил Ананиев, Емил Караниколов и с копие до Цвета Караянчева е подписано от Advantage Austria, Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург бизнес-клуб, Британо-българската бизнес асоциация, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-черногорската търговско-промишлена палата, Италианската търговска камара в България, Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в България, Унгарско-българската стопанска камара, Френско-българската търговска и индустриална камара и Шведската търговска камара в България.

Водещи

Най-четени