БДЖ купува нови вагони 03.02 | 15:56

Това ще стане, след като компанията разсрочи дълговете си

От Десислава Маданска

БДЖ ще купи 15 нови влака. Това обаче ще стане, след като компанията разсрочи дълговете си за срок от 10 години, съобщи в Пловдив министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Това ще бъде обсъдено на среща с кредиторите на 6 февруари във Виена.

Според министъра това е единственото решение за повишаване на акчеството на железопътния състав. Предвижда се тригодишен пакет, с който ще се закупят 15 влака. Стойността на сделката е 150 млн. лв.

Папазов коментира и проблемите на българските превозвачи на турската граница. По думите му без да се подпише двустранен протокол българската държава няма да даде всички разрешителни на турските превозвачи, защото защитава интереса на бизнеса у нас, информира БТА. Той обясни, че подобни документи се издават на базата на двустранен протокол, който, ако няма искания на една от двете страни, продължава да действа и за следващата година.

По думите му през ноември е входирано второто искане от наша страна за промени. Според Папазов този протокол не е действащ и трябва да се направи нов.

Министърът коментира още, че електронното гласуване може да бъде проведено, но след широка дискусия, защото има много "за" и "против" него. По думите му по-големите проблеми са в електронното правителство и особено в съчетаването на цялата администрация на всички министерства в единна система.  

Водещи

Най-четени