БЕХ е приключил 2012 г. с 356 млн. лв. печалба 22.05 | 12:08

Андонов представи финансовото състояние на енергийния холдинг

От Елица Елефтерова

Във връзка с поставените въпроси от депутата от Коалиция за България Явор Куюмджиев относно финансовото състояние на АЕЦ "Козлодуй”, Българския енергиен холдинг - БЕХ и ТЕЦ "Марица Изток” и ТЕЦ "Марица Изток - 2”, изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов представи в парламента финансовото състояние на БЕХ.

По думите му Българският енергиен холдинг е приключил 2012 г., като с индивидуална печалба от 356 млн. лв. Консолидираната печалба на холдинга е 15 млн. лв., т.е. печалбата преди данъци.

Андонов посочи, че към момента АЕЦ "Козлодуй" е формирала 156 млн. лв. печалба.

ТЕЦ "Марица Изток” има печалба от 16 млн. лв., а ТЕЦ "Марица Изток 2” - 242 млн. лв. печалба. Електроенергийният системен оператор е с 39 млн. лв. загуба.

Относно заема от банка BNP Paribas, БЕХ е провела процедура за избор на банка, откъдето да бъде изтеглен инвестиционен заем. Проведена е процедура и е избрана банката City Group, от която е изтеглена сумата от 195 млн. евро.

Вчера са извършени плащания към BNP Paribas, а в момента тече процедура за стартиране на облигационен заем.

Според направените разчети и прогнози, с този облигационен заем БЕХ ще може да участва в големите енергийни проекти на страната - като изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция, която беше приоритетна за бившето правителство на ГЕРБ, както и ще може да се обезпечи финансовото участие на страната в проекта Набуко.

Водещи