БЕХ получава заветния заем 22.04 | 17:40

Консорциум, воден от J.P. Morgan, ще отпусне парите, НЕК най-накрая ще плати на US ТЕЦ-ове

От iNews.bg

Българският енергиен холдинг (БЕХ) получава заветния заем от 650 млн. евро, за който се бори от месеци. Държавната енергийна структура вече е постигнала споразумение с консорциум от банки, водени от J.P. Morgan Securities, съобщават източници на "Капитал". При това положение явно вече няма проблем БЕХ да вземе така желания кредит, по-голямата част от който ще отиде за НЕК.

Компанията ще трябва да плати спешно над 1 млрд. лв. дълг към американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица изток 3". Споразумението за целта беше подписано още миналата година и удължавано на няколко пъти поради липсата на средства в НЕК. В началото на април пък централите обявиха, че ще чакат до края на месеца и ако не си получат парите, вероятно ще заведат арбитражно дело. Явно обаче до това няма да се стигне.

Покривайки дълговете си, НЕК ще получи най-накрая и договорената отстъпка в цената на тока на американските ТЕЦ-ове. Те пък от своя страна ще изплатят борчовете си за въглища към държавната "Мини Марица-изток", които също възлизат на стотици милиони. С парите въгледобивното предприятие ще успее да направи планираните отдавна инвестиции.

Водещи