БНБ иска от МВФ да извърши оценка на финансовата ни система 08.08 | 21:02

Тя ще върне доверието в банковата система, смятат от централната банка

От Мина Стойчева

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е изпратил писмо към Международния валутен фонд (МВФ) с искане за организиране на мисия на институцията у нас. Целта е да бъдат извършени дейности по Програмата за оценка на финансовата система на страната, се казва в официално съобщение на централната банка.

В писмото, изпратено от името на главния гуверньор, се напомня, че последният преглед на България по тази програма е бил проведен през 2008 г. В началото на следващата 2009 г. той е бил одобрен от Изпълнителния съвет на МВФ.

Заедно с това в своето искане, адресирано до международната институция, БНБ споменава казуса с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). "От страна на централната банка са предприети всички необходими мерки за разрешаване на ситуацията и за ограничаване на системните рискове до посочената банкова група. В резултат банковата система остава здрава и нормалното й функциониране е възстановено", се допълва в писмото до МВФ.

Според БНБ мисията на МВФ по Програмата за оценка на финансовата система "ще спомогне за възстановяването на доверието в банковата система и запазването на финансовата стабилност”.

Водещи

Най-четени