БНБ с мерки за 9.3 млрд. лв. заради коронавируса 19.03 | 15:02

Основната им цел е засилване на устойчивостта и гъвкавостта на банковата ни система

От iNews.bg

БНБ, в рамките на своя мандат, прилага пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID 19.

Мерките целят едновременно запазването на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите.

Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, както следва:

- Капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система в размер на 1.6 млрд. лв.

- Отменяне на предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0.7 млрд. лв.

- Увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. чрез намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки.

Наред с това БНБ прилага допълнителни мерки, с които гарантира безпроблемното функциониране на валутния борд, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия надзор.

БНБ е в постоянен и активен контакт в рамките на Европейската система на централните банки и Европейския банков орган за координиране на действията по адаптация и приложение на общоевропейската банкова регулативна рамка.

БНБ следи много внимателно ситуацията и има пълната готовност да предприеме допълнителни мерки, ако такива мерки се наложат. В същото време, БНБ призовава за въздържане от предложения за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително въздействие върху финансовата система на държавата.

Най-четени