БНБ се отметна за доклада за КТБ 09.09 | 20:03

Нямало да го представя на 21 септември, а на 20 октомври

От iNews.bg

Българската народна банка се отметна за цялостния доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ), който трябваше да бъде представен на 21 септември. От институцията не потвърдиха, че подобен документ ще бъде изнесен другата седмица. Според изтекла информация по време на днешната среща на Управителния съвет на БНБ с представители на родния бизнес главният гуверньор Иван Искров е обещал именно това пред главния прокурор Сотир Цацаров и финансовия министър Румен Порожанов.

Това беше потвърдено от председателя на Стопанската камара Сашо Дончев, който е присъствал по време на срещата. "Управителят на БНБ не е упълномощавал Сашо Дончев да прави изявления от името на {ентралната банка", каза шефът на пресцентъра на БНБ Александър Урумов.

По неговите думи всички срокове свързани със специалния надзор на КТБ са обявени на сайта на БНБ още на 31 юли и оттам е видно, че срока за одита е 20 октомври.

Междувременно стана ясно, че банкерът Цветан Василев е готов да се върне в Българиявъпреки риска за живота си, за да участва в оздравяването на КТБ. Това потвърди адвокат Константин Симеонов, който фициално пое защитата на бизнесмена. 

По думите на юриста е внесено искане за промяна на мярката на Василев от съда, за да може той да се прибере в страната. Симеонов уточни, че от ареста бизнесменът не може да участва в спасяването на финансовата институция. Адвокатът припомни, че всички останали обвиняеми по делото са извън ареста, а повечето от тях са пуснати под парична гаранция. 

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за преструктурирането на КТБ. Според него това e по-добрият вариант от ликвидацията. Цацаров подчертава, че изходът от кризата с поставената под специален надзор финансова институция не трябва да бъде нейната "финансова смърт".

Водещи

Най-четени