БСК: Кризата след 2008 г. вдигна реалните заплати у нас с 35% 07.09 | 18:45

Скокът им изпреварва с 20-30% ръста в икономиката и производителността

От iNews.bg

По време на икономическата криза след 2008 г. насам реалните заплати в България са нарасналис 35%. Рязкото намаляване на заетостта и на БВП след 2008 г. е съпроводено с номинално и реално увеличение на средната и минималната работна заплата, изпреварващо значително ръста на икономиката и производителността с над 20-30% за посочените периоди. Това съобщава Българска стопанска камара (БСК), цитирана от econ.bg.

Според работодателите в сегашната ситуация и в средносрочна перспектива "проблем №1 за българската икономика остава необходимостта от увеличаване на производителността и заетостта и съответстващ на тях ръст на възнагражденията".

От камарата отчитат, че сред основните фактори, предопределящи ниското ниво на заетост, са продължаващите негативни ефекти от глобалната икономическа криза и ограниченото вътрешно търсене. Влияние оказва символичният размер на чуждестранни инвестиции, като една от причините за това е липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. Също така наследените макроикономически дисбаланси и високите нива на трансфер на добавена стойност извън страната; нереформираната бюджетна сфера и ниската ефективност на публичните средства.

Високата регулаторна тежест, мултиплицираща ограниченията върху пазара на труда и доходите също оказва влияние. Други важни фактори са пълзящата монополизация на основни икономически сектори и дейности, осъществявана по административен и законодателен път и елиминирането на съществена част от малките и средни предприятия, както и огромния брой маргинилизирани лица без образование и квалификация, които се вливат в криминалния контингент и оказват натиск върху социалните системи.

В същото време маргиналите се използват като инструмент за елиминиране на демократичния вот на българските граждани, посочват от БСК. Друг фактор е забавеното преструктуриране на корпоративното управление, технологичното обновяване и внедряването на иновациите.

 

 

Водещи

Най-четени