БСК иска проекта „Белене“ в отделна компания 07.12 | 12:16

Има инвестиционен интерес към Втора атомна от съседни държави и Централна Европа, казва Божидар Данев

От Кристиан Костурков

Проектът за АЕЦ "Белене" и всичките активи и негативи от него, които в момента държи НЕК, да бъдат извадени в отделна компания. Такова предложения направи председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според него, както и според останалите членове на бизнес организацията, НЕК не трябва да държи тези негативи от проекта "Белене", както и прословутият нов път около язовира и ВЕЦ-а "Цанков камък", тъй като те не са били инициативи на компанията, а политически решения. "Възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" беше стартирано от правителството на Симеон Сакскобурготски, а по-късно го спря първият кабинет на Бойко Борисов", припомни Данев. И допълни, че поради тези причини НЕК не трябва да държи в себе си тези негативи, тъй като това е основният проблем за лошото финансово състояние на компанията.

С отделянето на "Белене" в отделно дружество вероятно към строителството на Втора атомна ще се появи и инвеститорски интерес, стана ясно още от думите на Данев. Той поясни, че членове на БСК вече са се срещали с чуждестранни компании, които имат принципен интерес да се включат в изграждането на АЕЦ "Белене". Данев уточни, че въпросните компании са както от съседни на България държави, така и от Централна Европа. Той обаче отказа да спомене имената им, тъй като това е търговска тайна, а и разговорите с тези дружества са били принципни.

Според Данев отделянето на АЕЦ "Белене" в компания извън НЕК ще повиши шанса централата да бъде построена. В капитала на новото дружество държавата ще вкара направените досега разходи по проекта и активите като апортна вноска и няма да се ангажира с пари. Самият строеж пък ще се поеме от новите инвеститори, които ще получат така дял от бъдещата централа. Структурирайки проекта по този начин държавата няма да се ангажира финансово с проекта по никакъв начин, а той ще бъде реализиран. Паралелно с това ще бъдат намерени и купувачи на тока от новата АЕЦ, какъвто интерес има дори и в момента, стана ясно от думите на Данев.  

Водещи

Най-четени