БСК предлага специален фонд за ранно пенсиониращите се 15.08 | 13:13

Промени в пенсионната система и пенсии според заслугите, предлагат от организацията

От iNews.bg

Специален фонд, който да покрие пенсиите на хората, които по закон се пенсионират по-рано - служителите от ведомствата на МВР и МО, земеделските стопани и работниците І-ва и ІІ-ра категория, предлагат от Българската стопанска камара (БСК) като начин за излизане от кризата.

От институцията са подготвили няколко предложения, свързани с последния доклад на Съвета на Европа, в който посочиха като проблемни области системата на здравеопазването, на образованието и пенсионната система.

От БСК са изготвили анализ на пенсионната система и според него има деформации на основните принципи на социалното и пенсионното осигуряване и посочват за пример инвалидните пенсии. През 2002 година те са били общо 272 хил., докато днес броят им достига 422 хил.

През 2010 година стойността на отпуснатите пенсии е 1.01 млрд. лева, коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Според него тези пенсии излишно натоварват осигурителната система и трябва да бъдат прехвърлени към социални или други фондове.

Специални фондове за хората, които се пенсионират по-рано, също ще намалят тежестта върху системата. Според предложението служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) или Министерство на отбраната (МО), както и земеделски стопани и работещите по І-ва и ІІ-ра категория могат да получават пенсиите си от фондове, като така ще станат ясни и прозрачни и бюджетите на министерствата.

"Не можем да се крием зад популистка и неясна справедливост", коментира Данев и допълни за пример земеделски стопани, които никога не са се осигурявали, но в крайна сметка получават социална пенсия. "Ако държавата иска да им плаща, нека го направи от своите социални фондове", допълни още той.

Във връзка с идеята всеки да получава пенсия спрямо своя принос, и от Камарата се обявиха "против" т.нар. "таван на пенсиите", защото така няма стимул хората да участват в системата.

Като мярка за повишаване на справедливостта в системата от Камарата предлагат държавата да стане работодател наравно с бизнеса.

Работещите в публичния сектор трябва да внасят ежемесечно своите вноски. При забавяне ръководителите трябва да се санкционират като всеки друг работодател, допълни Данев.

От БСК допълват още, че подкрепят тристълбовата философия на пенсионната система, която работи сега. Някои поправки обаче ще я направят по-ефективна. Още повече, че анализът на състоянието показва някои доста неприятни тенденции, сред които липсата на достатъчно средства.

Това е породено от ръста на безработицата и продължаващата емиграция. По данни на организацията в кризата са изгубени над 300 хил. работни места и то основно от реалния сектор. Обезкуражените лица са 260 хил., а самоосигуряващите се намаляват с 22 хил.

Тези предложенията за промени в пенсионната система не са съгласувани със синдикатите и правителството, стана ясно по време на пресконференцията.

Водещи

Най-четени