БСК предрече тежка ситуация за бизнеса с по-скъпия ток 06.07 | 13:46

Представители на хранителната индустрия се оплакаха от вноса, не толкова от скъпия ток

От Деляна Петкова

Съкращаване на производството, съкращаване на работни места, отказ от инвестиции и влошаване на търговския баланс, тъй като металургията е един от спонсорите на търговския износ. Такава мрачна картина обрисува изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Причината за това е повишението на цената на тока. За населението увеличението е в размер на 13%, а за бизнеса - 16%, добави още Данев пред БНР.

Той допълни, че няма сектор на икономиката, където няма използване на електроенергия. Най-енергоемка е металургията. По-високата цена на тока естествено ще оскъпи продукцията.

От своя страна представители на няколко бранша - производството на хляб, месо и млечната индустрия се обединиха около мнението, че вносът все повече измества родното производство, но пък от друга страна поскъпването на електричеството не е основният фактор за по-скъпото родно производство.

Делът на електричеството в млечната промишленост например е около 5% от крайния продукт, изчисли представителят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров в ефира на bTV.

Той обаче не се ангажира да коментира дали ще се повишат цените сега след увеличението на тока, защото от хранителната индустрия се опасяват от ниската покупателна способност на българите.

И от Асоциацията на млекопреработвателите, и от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, и от Асоциацията на месопреработвателите са категорични, че страната ни може да вземе добри практики от Европа, където цената на промишления ток е по-ниска от тази за битови нужди.

Представителите на трите бранша посочиха още и, че може да се помисли за промяна в данък добавена стойност (ДДС). У нас няма разлика между ставката за луксозни стоки и хранителните продукти, например.

Водещи

Най-четени