БСП: 70% от реколтата в Кюстендил е унищожена 01.06 | 15:33

Левицата настоява МЗХ да компенсира загубите на стопаните

От iNews.bg

Цялата реколта от овощните насаждения е унищожена в резултат на необичайни климатични условия и измръзване през месец май. Ако държаватае не компенсира загубите на фермерите, много от тях ще фалират, защото са малки стопанства. Това заявиха на брифинг от "БСП Лява България" след срещата си със земеделски производители от Кюстендилска област, каза на брифинг Светла Бъчварова от групата на левицата.

Социалистите са поели ангажимент пред стопаните да обърнат внимание на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), че има технически възможности за осигуряване на извънредна помощ с покриване на част от разходите им.

Вторият ъвпрос, който е бил обсъден със земеделските стопани, е свързан със застрахователите. Бъчварова обясни, че застраховането покрива слани и измръзване след 20 април, когато почти няма риск от такива, а и се покриват много малка част от загубите на земеделците.

"Застраховат се площи, а не продукция. Законодателството в тази сфера също е обект на нашето внимание", информира социалистката. Тя е категорична, че трябва да се осигури защита на тези, които претърпяват загуби от необичайни условия.

 

По думите й в Кюстендил преобладават малките семейни стопанства – от 50 до 100 дка. "При така създалата се обстановка тези производители ще фалират и няма да могат да си възстановят и направените разходи", обобщи Бъчварова.

Водещи

Най-четени