БСП, ДПС, АБВ и ПФ в коалиция срещу новия проектобюджет 17.11 | 16:47

Все по-вероятно е от януари държавата да премине на автопилот, по старата финансова рамка

От Ростислава Иванова

Срещу проектобюджета за 2017 г. на правителството се заформи мощна опозиционна коалиция от БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. Все по-вероятно е от януари държавата да е без нов бюджет и да се наложи да кара месец за месец по стария, при условия на крайно орязани ресурси, докато не минат изборите най-рано през април и не бъде излъчен нов парламент.

Двете големи опозиционни парламентарни групи заявиха ясно, че няма да подкрепят предложената план-сметка на държавата за догодина. От изказвания на депутати от доскорошните коалиционни формации – АБВ и ПФ, по време на дебата за бюджета на ДОО, пък стана ясно, че и те ще гласуват против.

От партията на Георги Първанов предпочитат този бюджет да не бъде приет, тъй като се опасяват между двете четения на проекта да не влязат популистки и неаристични предложения.

1807970

"Промените, които АБВ предлагаме на второ четене, са реалистични и постижими, а не популистки. Бихме могли да се обединим и да подкрепим този бюджет, но тъй като не виждаме основа за това такъв разум да се постигне и консенсус, за нас много по-опасно е този бюджет, както и големият бюджет, да обрасне с наистина огромен популизъм", коментира в парламента Мариана Тодорова.

Депутатите ще заседават докато не гласуват бюджета на ДОО и не изслушат докладите на парламентарните комисии за централния бюджет. По-рано днес беше одобрена на първо четене финансовата рамка на Здравната каса, предаде БНР.

"ДПС категорично няма да подкрепи проектобюджета за 2017 г., нито ще внася някакви предложения в него между двете четения", заяви депутатът Йордан Цонев. И определи внесения от правителството проектобюджет като "жертва на погрешно съставената управляваща коалиция".

"От отговорност към страната, към финансовата стабилност и към икономическата система, ние не можем да допуснем да гласуваме бюджет, без да знаем какъв бюджет ще излезе на второ четене. Ние имаме сериозни притеснения, че когато зад един законопроект, особено този за държавния бюджет, не стои точно определено мнозинство, това, което ще излезе като Закон за бюджета, може да е финансов и законодателен Франкенщайн", аргументира се Цонев.

ДПС смята, че зад бюджета за 2017 г. не стои стабилно мнозинство и затова трябва да бъде приет от следващо правителство.

Колкото до БСП, още вчера лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че оттеглят всичките си предложения в проектобюджета за 2017 г. По думите й "БСП е предложила много добри в социален план неща в него, но ги оттегля и ще ги внесе, когато поеме управлението на страната. Нинова очевидно имаше предвид победа за социалистическата партия на предстоящите догодина предсрчни парламентарни избори.

Най-четени