Бавят се проучванията за собствен добив на нефт и газ, обяви експерт 19.09 | 14:52

Освен това не трябва да се неглижира газовата ни връзка с Турция

От Елица Елефтерова

Бавят се проучванията за собствен добив на нефт и газ, които, ако дадат положителен резултат, ще доведат до намаляване на цените и на енергийната зависимост, коментира  по време на конференцията на тема "Диверсификация на енергийните ресурси", енергийният експерт Христо Казанджиев.

Според него не се оценява потенциала на лесно изпълними проекти, а се хвърлят усилия в други, не толкова необходими. Хвърлили сме усилия в газовата връзка с Гърция, а сме  неглижирали тази с Турция, която е по-важна за енергийната диверсификация, посочи Казанджиев.

По думите му се бави и трансформирането на бившето газово находище "Галата” в хранилище. Газовата връзка с Румъния пък може да бъде разширена, за да получим достъп до различни доставчици, посочи експертът.  

Има оптимистични очаквания за добив на газ от Черно море, но проучванията там тепърва започват, а резултатите ще са готови едва през 2015 г., допълни той.

Предизвикателствата пред правителството са да успее да разруши статуквото и да се изпълнят приоритетно най-бързите и важни за страната проекти. Казанджиев за пореден път определи като безпочвени твърденията за опасността от проучванията за шистов газ.

Водещи

Най-четени