Балонът във водния сектор се спука 26.04 | 16:55

87 общини - бенефициенти по водни проекти ще трябва да направят финансова корекция на европейските пари

От Георги Георгиев

Проектите във водния сектор са раздути и мечтаното е представено като възможно. Това коментира по време на посещение в Монтана заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. Поради тази причина Европейската комисия слага край на финансирането на такива проекти.

По тази причина 87 общини, които са бенефициенти по водни проекти, ще трябва да направят плоска финансова корекция на европейските пари .

ЕК е изпратила одитен доклад за финансирането на водните проекти. Нейна проверка е констатирала смесване на критерии, неправилно третиране на кандидатите, неспазване на процедурите. Комисията има механизъм за защита на парите за данъкоплатците и си го спазва, обясни заместник-министърът, цитиран от "Стандарт".

Нарушенията са направени от бенефициентите – общините, управляващия орган на програмата "Околна среда" и финансовото министерство. Водните проекти са били приемани под публичен натиск от страна на кметове, депутати, политически сили, констатира още ЕК. При такъв натиск нещата са били изкривени.

ЕС не признава обяснения с действията на предишното правителство, тя иска да променим правилата за достъп до финансиране. Българските контролни органи може да не са открили нарушения, но това означава, че те трябва да се сменят, каза още зам.-министърър.

Особено фрапиращ факт са раздутите водни проекти. Не може община с 15 000 еквивалент- жители да е получила финансиране за обновление на водния си цикъл в размер на 80 – 90 млн. лв, коментира Констадинов.

Кметовете на общини вече са възразили срещу наложените им санкции, но това не оправдава грешно приложените процедури. Те може да осъдят управляващия орган на програмата "Окола среда" и наложените им корекции след това да бъдат намалени.

Обжалванията не спират работата по обновлението на водните цикли. Правителството, вместо програмата "Околна среда", е финансирало тези проекти с 280 – 290 млн. лв., но това не може да продължи безкрайно.

Общините, които сега избират изпълнители за своите водни проекти, ще трябва да се съобразят с европейските правила за финансирането им. Възможно е много от тях да бъдат намалени и вместо заложените 100 млн. лв. да получат само 60, допълни Атанас Костадинов.

Водещи

Най-четени