Банките в Египет отново отвориха 06.02 | 12:46

Износът на страната е паднал с 6% през януари заради безредиците

От Деляна Петкова

Банките в Египет отвориха след близо едноседмично прекъсване на работата заради политическите безредици в страната. Централната банка на Египет е отделила 854 млн. долара (5 млрд. египетски лири) от 36-те млрд. долара златно-валутните резерви, за да компенсира изземването на средства на клиентите, предаде БТА.

За превоза на банкнотите са използвани военни транспортни самолети, посочи ръководителят на централната банка Фарук ал Окда. Централната банка съобщи, че за физически лица са определени ограничения за теглене на средства до 50 000 египетски лири и 10 000 долара дневно.

Банките имат достатъчно ликвидни средства, за да покрият всички искания на клиентите, посочи институцията. В 10 часа тази сутрин започнаха работа около 340 банкови клона, от които 152 - в Кайро, след едноседмично спиране на банковата дейност заради политическите безредици в страната.

Междувременно египетската агенция МЕНА съобщи, че стоковата борса няма да бъде отворена в понеделник, както бе предвидено по-рано, съобщи БНР. Според директора на борсата Халед Сери датата за възобновяване на борсовите операции все още не е определена. Той каза, че преди започването им ще бъде дадено 48-часово предизвестие.

Износът на Египет е паднал с 6% през януари, като основната причина за това са протестите и полицейския час, коментира вчера египетският министър на търговията Самиха Фаузи Ибрахим. Тя каза, че властите ще направят допълнителни доставки на храни, за да стабилизрат цените и да избегнат недостига на продукти.

 

 

Водещи