Банките ни са стабилни - да, ама не 02.04 | 10:25

Банките в България, Унгария, Словения и Хърватия са сред най-слабите в Европа, посочи S & P

От Ралица Стоянова

Банките в България, Унгария, Словения и Хърватия са сред най-слабите в Европа. Това сочи доклад на рейтинговата агенция Standard & Poor's.

Според него трудна година очаква банките в Централна и Източна Европа, пише Budapest Times.

Банките в региона вероятно ще продължат да страдат от високо равнище на лоши заеми и загуби по кредити, слабо търсене на кредити и свиване на печалбата, се посочва в доклада за централно- и източноевропейското банкиране през 2013 г.

Банките в Чешката република, Полша и Словакия се очаква да съумеят да запазят добра кредитоспособност, докато Словения, Унгария, България и Хърватия са в по-слаба позиция, според анализатора Пиер Готие, пише БТА.

Все пак "в повечето случаи" положението на банките в четирите държави би следвало да се стабилизира и да спре да се влошава през настоящата година. Най-уязвими са унгарските и словенските банки, като очакванията са за увеличаване на лошите кредити.  

Като една от причините за отслабване на банковите системи S & P посочва тяхната свръхзависимост от западноевропейските банки майки за финансиране на кредити в Централна и Източна Европа през последното десетилетие.

Това е бизнес модел, който трябва да бъде променен през следващите две години, тъй като "смятаме, че банковите системи в Централна и Източна Европа ще останат уязвими (към ситуацията в еврозоната) и влошаващата се кредитоспособност на банките от еврозоната", се посочва още в доклада.

Водещи

Най-четени