Банковата ни система – стабилна 05.04 | 12:40

По данни на БНБ към края на 2012 г. общата капиталова адекватност се увеличава и достига 16,66%

От Петя Бързилска

Банковите институции в страната се отличават с много добри нива на капиталова адекватност и ликвидност, а условията на валутен борд осигуряват допълнителна сигурност на сектора, съобщава Econ.bg.

От доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) от януари 2013 г. банките в България са от групата на малките банкови институции, а според специалисти при малките финансови институции не се случва сериозен спад по показателя за капиталова възвръщаемост вследствие на кризата, както се отчита при големите европейски банки.

Отношението на общата капиталова адекватност, което българските банки трябва да поддържат, е 12%. За сравнение минималното ниво в ЕС е 8%, което означава, че финансовите институции у нас трябва да отговарят на по-високи изисквания от европейските.

По данни на БНБ към края на 2012 г. общата капиталова адекватност се увеличава и достига 16,66%.

Едни от индикаторите за стабилност на сектора са банковите активи. Те се увеличават и от края на 2012 г. до февруари 2013 г. През четвъртото тримесечие на миналата година те отчитат ръст от 2,5 млрд. лв и стигат 82,4 млрд. лв. В края на втория месец на 2013 г. активите вече са в размер на 82,9 млрд. лв, като нарастват само през февруари с 900 хил. лв.

Още за буферите в банковата ни система чете на Econ.bg.

Водещи

Най-четени