Банковата система у нас е стабилна 02.07 | 20:39

Растежът на банките е процес изцяло зависим от растежа на икономиката, заяви Валентин Панайотов

От Петя Бързилска

Растежът на банките е процес, изцяло зависим от растежа на икономиката. Това заяви Валентин Панайотов - председател на УС на асоциация "Банка на годината" на едноименното събитие, което се проведе тази вечер в столицата.

Пътят на българските банки е труден, посочи Панайотов, визирайки банковата криза от 1996-97 година. Въпреки това обаче банковата ни система е стабилна, а кризата от последните години е довела до положителните реформи в системата.

Той обясни, че победителите, които бяха обявени по-рано през деня, са станали ясни след гласуване по интернет.

Корпоративна търговска банка стана банка на годината по динамика на развитие. "Пожелавам здрави нерви и чувство за хумор, защото ще ни трябват”, заяви представител на банката при приемането на наградата.

При връчването на наградата за най-добър бранд на банка ДСК Максим Бехар посочи, че банката разполага с най-стария бранд сред всички банки в страната. Трезорът е създаден през 1951 година.

Призът за най-ефективна банка на годината отиде при СиБанк. При приемането на наградата представител на банката коментира, че този приз може да бъде даден на целия банков сектор, заради ефективността му през последните години. 

С голямата награда Банка на годината беше отличена Уникредит Булбанк. По думите на управителя на трезора Левон Хампарцунян секторът е устойчив, като допълни, че банката ще работи с всяко едно правителство, което иска да работи. 

Банковата система в страната е наистина най-стабилният сектор в българската икономика в момента. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на награждаването.

Чобанов подчерта, че фактори за това са валутният борд, добрият банков надзор и фискалната стабилност на страната. 

"Това, което ще е наша цел е точно фискална стабилност, но и икономически растеж”, категоричен бе Чобанов. 

Той подчерта, че целите на правителството ще са "изкореняване на административната тежест и осигуряване на по-стабилна среда за бизнеса. Банките ще бъдат партньор на правителството, допълни Чобанов.

Водещи

Най-четени