Без данъчна декларация, ако сте сменили работодателя и сте само с трудов договор 13.10 | 17:17

Това предвижда проектозакон

От Ивайло Ачев

Физическите лица, които през годината са придобили доходи само от трудови правоотношения, не дължат допълнително данък или няма да ползват данъчни облекчения, вече не са длъжни да подават годишна данъчна декларация в НАП. Това предвижда проект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, публикуван на сайта на Министерството на финансите (МФ), предаде БТА.

В момента лицата, които получават доходи само от трудови правоотношения, но останат без работа или сменят работодателя си в рамките на една календарна година, са длъжни да подадат декларация в НАП. Задължени да подават декларация за доходите са и тези, които през годината са имали един работодател, но са напуснали или са били освободени от работа и към 31.12 нямат работодател, който да определи годишния данък за доходите от трудови правоотношения.

В новия законопроект се предвиждат и санкции за некоректни работодатели, които не издават служебни бележки за доходите на служителите си. Промените засягат и декларирането на данъци от наеми на имущество, което е собственост на сграда - етажна собственост.

 

Водещи

Най-четени